Kancelaria Radcy Prawnego Dariusz Borys Kostyra
Zamów poradę online Zapytaj prawnika

Podjęcie pracy w Polsce przez cudzoziemca

16.11.2012
Kwestie przez Panią poruszone są głównie unormowane w Ustawie z dnia 26 czerwca 1974 roku Kodeks pracy oraz w Ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 roku o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
 
Co do zasady cudzoziemiec zamierzający podjąć pracę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zobowiązany jest do posiadania zezwolenia na podjęcie tejże pracy. Z obowiązku tego zwolnieni są cudzoziemcy będący małżonkiem obywatela polskiego którzy posiadają zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej udzielone w związku z zawarciem związku małżeńskiego.
 
Wykonywanie pracy przez cudzoziemca oznacza to: zatrudnienie, wykonywanie innej pracy zarobkowej (na podstawie umowy zlecenia, o dzieło, agencyjnej) lub pełnienie funkcji w zarządach osób prawnych prowadzących działalność gospodarczą.
 
Co niezmiernie istotne Kodeks pracy określa definicję umowy o pracę i w sposób jednoznaczny zakazuje zastępowania tej umowy poprzez zawieranie umów cywilnoprawnych jak, również zrzeczenia się wynagrodzenia za wykonaną pracę.
 
Zgodnie z art. 22 Kodeksu pracy przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
 
Nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy o pracę umową cywilnoprawną przy zachowaniu warunków wykonywania pracy.
 
Mają na uwadze powyższe nie ma możliwości ominięcia powyższych przepisów np. poprzez zawarcie umowy wolontariatu - jestem zdziwiony, iż pracodawca w ogóle coś takiego proponuje. Umowa wolontariatu została określona w Ustawie z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.
 
Przypominam jednocześnie, iż powierzenie pracy cudzoziemcowi nie posiadającemu wymaganego zezwolenia na pracę jest zagrożone karą grzywny nie mniejszą niż 3 000 zł.
 
Mając na uwadze powyższe uregulowania jedynie uzyskanie zezwolenia na pracę pozwoli na podjęcie legalnie pracy w Polsce przed uzyskanie decyzji zezwalającej na zamieszkanie w Polsce.


Tagi: praca, zezwolenie na pracę, cudzoziemiec, małżeństwo

Opinie naszych zadowolonych Klientów
    Zostaw swój komentarz
    Adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zapytaj prawnika
Opinie klientów
Mikołaj

Jestem mile zaskoczony jakością, fachowością i krótkim czasem prowadzenia sprawy choć do tej pory współpracowałem z wieloma kancelariami i prawnikami.

  • right
Andrzej

Szczerze polecam ta kancelarie dobry kontakt, szybka odpowiedz i pełen profesjonalizm. W sądzie poszło tak jak mówił Pan Dariusz. Dziękuje.

  • left
  • right
Piotr

Cieszy mnie niezmiernie, że w tak trudnych czasach wyzysku, manipulacji i cwaniactwa jest tak profesjonalna możliwość obrony. Dziękuję panie Darku !

  • left
  • right
Darek

Jestem bardzo mile zaskoczony profesjonalnością i szybkością odpowiedzi. Poleciłem serwis znajomym, bo warto!

  • left
  • right
Michał

Bardzo fachowa i szybka pomoc, a wszystko w dobrej cenie. Jestem pełen uznania i wdzięczności dla Kancelarii LexVin za profesjonalną realizację usługi.

  • left
  • right
Karolina

Bardzo dziękuję za zajęcie się moją sprawą oraz szybkie wysłanie mi sprzeciwu. Z pewnością polecę Państwa usługi.

  • left
  • right
Joanna

Pomoc prawną otrzymałam błyskawicznie i profesjonalnie.Świetna,merytoryczna i miła obsługa. Serdecznie dziękuję.

  • left
  • right
Aneta

Bardzo dziękuję za profesjonalne i szybkie napisanie sprzeciwu. Polecam pomoc prawną Kancelarii LexVin każdemu, kto szuka profesjonalnej pomocy prawnej.

  • left
  • right
Podobne artykuły